Do štrajku sa v Bratislavskom kraji plánuje zapojiť asi 80 percent ZŠ

24.11.2012 Bratislava

Bratislava 23. novembra (TASR) - Do neobmedzeného štrajku sa od pondelka (26.11.) chystá v Bratislavskom kraji zapojiť asi 80 percent základných a materských škôl. Pre TASR to dnes povedala Elena Trubačová z odborového zväzu.

Ivan Šóš, ktorý má vo zväze na starosti stredné školy v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, hovorí, že vyučovať nebude vyše 70 percent z nich. O presných údajoch sa však podľa neho ešte momentálne nedá hovoriť.

Koľko bude štrajk trvať, určia jednotlivé školy. Podľa toho potom rozhodne o prerušení alebo ukončení štrajku centrálny štrajkový výbor.

Rozhodnutiu odštartovať ostrý štrajk predchádzala séria rokovaní. Posledné sa uskutočnilo dnes. Minister financií odborárom ponúkol päťpercentné zvýšenie platov učiteľov, ktoré by išlo do taríf. To by učiteľom definitívne garantovalo zvýšenie platov v budúcom roku o 36 eur mesačne. Nepedagogickí zamestnanci v školstve by tieto prostriedky získali formou účelovo viazaných prostriedkov. K výplate by si prilepšili asi o 18 eur na mesiac. Odborári však tento návrh neprijali a naďalej trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) išlo o veľkorysý návrh.
 

Vyberte región